New Bmw 3 Serie Gran Turismo

Posted on

BMW presenteert met de BMW 3 Gran Turismo een nieuwe variant binnen de 3 Serie. Achter een uiterlijk met coupé-achtige elementen, zoals de dynamisch aflopende daklijn en zijruiten zonder raamstijlen, gaat een zeer veelzijdig en vooral ruim interieur schuil. Het is daarmee een model dat de dynamiek van de BMW 3 Serie koppelt aan een brede inzetbaarheid voor zowel privé als zakelijk gebruik. De binnenruimte is zelfs nog groter dan bij de BMW 3 Serie Touring, dankzij meer lengte en een langere wielbasis. Vanaf 15 juni staat de nieuwe BMW 3 Serie Gran Turismo in Nederland in de showroom. De BMW 3 Serie Gran Turismo is leverbaar met een keuze uit vijf motoren, variërend in vermogen van 105 kW (143 pk) tot 225 kW (306 pk), waaronder ook zeer zuinige dieselversies als de BMW 318d en BMW 320d. Ook bij de 3 Serie Gran Turismo garandeert BMW’s EfficientDynamics technologie een zo laag mogelijk brandstofverbruik.

Aan de proporties is duidelijk te zien dat de BMW 3 Serie Gran Turismo tot de 3 Serie behoort. Toch valt deze derde variant op door een aantal stylingelementen. Dat zijn de vier portieren zonder raamstijlen en een aflopende daklijn als bij een coupé. De auto heeft een grote, elektrisch te openen en te sluiten achterklep. De 3 Serie Gran Turismo is bovendien de eerste BMW die is voorzien van een actieve achterspoiler. Een onderscheidend element in het uiterlijk, waarmee de stabiliteit bij hoge snelheid toeneemt en de luchtweerstand vermindert.

De BMW 3 Serie Gran Turismo heeft een lengte van 4.824 millimeter. Dat is zelfs 200 millimeter meer dan de 3 Serie Touring. Ook de wielbasis is 110 millimeter langer (2.920 mm) en de dakhoogte bedraagt 81 millimeter meer dan bij de Touring. De voordelen zijn evident. De zitpositie is 59 millimeter hoger, wat het zicht op de weg en het zitcomfort ten goede komt. Ook is er veel hoofdruimte. Achterin is er maar liefst 70 millimeter meer beenruimte dan bij de Sedan en de Touring.

De bagageruimte heeft een inhoud van 520 liter en dat is 25 liter meer dan bij de Touring. De grote en hoog openende achterklep zorgt voor een uitstekende toegankelijkheid. Dankzij de in drie delen (40:20:40) neerklapbare achterbank, verstelbare rugleuningen en een uit twee delen bestaande hoedenplank, zijn er oneindig veel laadmogelijkheden. De maximale laadcapaciteit met achterbank plat bedraagt maar liefst 1.600 liter. Praktisch zijn de bevestigingslussen en -haken én een bergruimte onder de laadvloer. LED-strips verlichten de bagageruimte, een detail dat het premium karakter van de 3 Serie Gran Turismo onderstreept.

De BMW 3 Serie Gran Turismo is bij zijn introductie leverbaar met keuze uit vijf efficiënte TwinPower Turbo-motoren, met vermogens variërend van 105 kW (143 pk) tot 225 kW (306 pk). De topversie is de BMW 335i Gran Turismo met zescilinder benzinemotor. De viercilinder benzineversies zijn de BMW 328i Gran Turismo en de BMW 320i Gran Turismo. De dieselversies 320d Gran Turismo en 318d Gran Turismo hebben een 2,0-liter dieselmotor, maar dan met een voor beide versies verschillend vermogen. De motoren drijven de achterwielen aan via een handgeschakelde zesversnellingsbak. Als optie is een achttrapsautomaat leverbaar. Beide transmissies zijn voorzien van het brandstof besparende Auto Start Stop-systeem.

Dankzij het grotendeels uit aluminium vervaardigde onderstel, de Electric Power Steering (EPS), een ideale gewichtsverdeling (50:50) en de stijve carrosserie, zijn een uitstekende wegligging, een hoge mate van stabiliteit en stuurprecisie gewaarborgd. De langere wielbasis en grotere wielen – standaard 17 inch – dragen extra bij aan de stabiliteit en het rijcomfort. Een eigenschap die vooral bij het rijden van langere afstanden wordt gewaardeerd.

De BMW EfficientDynamics filosofie bewijst ook bij de BMW 3 Serie Gran Turismo zijn toegevoegde waarde en daarmee zijn aantrekkelijkheid voor de zakelijk gebruiker. Hoge prestaties gaan samen met een zo laag mogelijk verbruik. Bij de Gran Turismo zijn eveneens lichtgewicht materialen en luchtweerstand verlagende constructies, zoals Air Curtains en Air Cushions, toegepast. De actieve achterspoiler levert een extra bijdrage aan vermindering van de luchtweerstand.

Ook de BMW EfficientDynamics-elementen Auto Start Stop, Brake Energy Regeneration, een schakelindicator en automatische uitschakeling van bijvoorbeeld dynamo en airco-aandrijving, als die niet nodig zijn, dragen bij aan de lage verbruiks- en emissiecijfers. De Gran Turismo heeft net als andere BMW 3 Serie modellen een ECO PRO-modus voor zo zuinig mogelijk rijden. Een nieuwe ECO PRO Route-functie in het navigatiesysteem kiest daarbij de meest economische route. Met deze voorzieningen is het brandstofverbruik nog tot 20% te verlagen.

Ook in de BMW 3 Serie Gran Turismo zijn onder de noemer BMW ConnectedDrive diverse assistentiesystemen en mobiliteitsservices beschikbaar. Een van de highlights is de nieuwste generatie full color Head-Up Display, die voertuig-, rit- en route-informatie in hoge resolutie op de voorruit projecteert. Voor zakelijk gebruik is de standaard Bluetooth-interface een pre, door de eenvoudige koppeling met de mobiele telefoon. Tevens is de BMW 3 Serie Gran Turismo standaard voorbereidt op het gebruik van internet en online diensten.

Met de Apps-optie en de gratis BMW Connected applicatie zijn sociale netwerksites, internetradio en de iPhone-kalender binnen bereik. Met Google Maps en de Google-fotoservice Panoramio zijn tal van zaken te regelen, te plannen en eindbestemmingen in beeld te brengen. BMW levert ook op de BMW 3 Serie Gran Turismo als eerste autofabrikant standaard het pas in 2015 binnen Europa verplichte Emergency Call (eCall). Nederland is voor BMW het eerste land ter wereld waarin dit veiligheidsverhogende systeem standaard wordt op alle modellen. Het systeem omvat zowel een handmatige als automatische noodoproep.