De nieuwe Gallardo LP 560-4 en LP 570-4 Edizione Tecnica

Posted on

Op de Mondial de l’Automobile 2012 in Parijs presenteert Automobili Lamborghini de meest succesvolle supersportwagen uit de hele geschiedenis van het merk in een vernieuwd design. De nieuwe Gallardo LP 560-4 en de LP 570-4 Edizione Tecnica zijn nog aggressiever, nog extremer. De nieuwe vierwielaangedreven Gallardo LP 560-4 kreeg een nieuwe voor- en achterzijde, terwijl ook de topmodellen de LP 570-4 Superleggera en LP 570-4 Spyder Performante, voortaan exclusief beschikbaar als ‘Edizione Tecnica’, een facelift ondergingen. De zes modellen van de Gallardo-familie onderscheiden zich voortaan duidelijk van elkaar en kunnen perfect op de wensen van ieder type bestuurder worden afgestemd. De nieuwe Gallardo-modellen worden vanaf november 2012 gecommercialiseerd.

Zijn unieke design met haarscherpe lijnen is een van de sleutelfactoren in het wereldwijde succes van de Gallardo LP 560-4. Er rolden al bijna 13.000 exemplaren van de productieband in de fabriek in Sant’Agata Bolognese.

Het design van de Gallardo LP 560-4 kreeg een aantal nieuwe accenten. De nieuwe voorzijde wordt gekenmerkt door driehoeken en trapeziumvormen, twee typische vormen voor de designtaal van Lamborghini. Door de opdeling met diagonale elementen in koetswerkkleur en in zwart oogt de voorzijde algemeen breder en krachtiger en staat de wagen nog zelfverzekerder op de weg. De nieuwe look wordt aangevuld door de duidelijk grotere ventilatieopeningen voor de voorwielen en de nieuwe gepolijste lichtmetalen 19-duimsvelgen ‘Apollo’, gelakt in mat zwart en met precies uitgewerkte spaken in gepolijst zilver.
Eveneens nieuw aan de Gallardo LP 560-4 is het nog dynamischere design van de achterzijde. Uiteraard zijn de driehoek en het trapezium ook hier de kenmerkende elementen. De luchtuitlaat van het motorcompartiment is voortaan groter, wat het thermodynamische rendement van de motor ten goede komt. Als optie is er een nieuw Style-pack beschikbaar, met een afwerking in zwarte hoogglanslak aan de onderzijde van de achterspoiler, aan de luchtinlaat- en uitlaatroosters voor- en achteraan en aan de dwarslijst achteraan, met als resultaat een nog potentere look voor de Gallardo LP 560-4.

Met een nog consequenter lichtgewichtontwerp, de focus op topprestaties en een puristische look vertegenwoordigen de LP 570-4 Superleggera en de LP 570-4 Spyder Performante de absolute top van de Gallardo-reeks. Als ‘Edizione Tecnica’ genieten ze van een nog hoger uitrustingsniveau en een nog apartere look. Tot de specifieke kenmerken van de Edizione Tecnica behoren onder meer de hoge vaste achtervleugel en carbon-keramische remmen. Die combineren een gering gewicht met uitstekende fadingresistentie en duurzaamheid. Met een gewicht/vermogenverhouding van slechts 2,35 kg/pk is deze wagen een van de referenties in zijn segment. De Edizione Tecnica onderstreept zijn bijzondere uitstraling met drie nieuwe exclusieve, optionele kleurencombinaties, waarbij de volledige dakboog en de luchtinlaten aan de voorzijde in een contrastkleur gelakt zijn. De beschikbare combinaties zijn Nero Nemesis (mat zwart) voor het koetswerk met Arancio Argos (oranje) voor de dakstijlen en de luchtinlaten, Bianco Canopus (mat wit) voor het koetswerk met Arancio Argos voor de dakstijlen en de luchtinlaten of Arancio Argos voor het koetswerk en Nero Nemesis voor de dakstijlen en de luchtinlaten. Daarenboven kunnen alle nieuwe Gallardo-modellen nu haast eindeloos gepersonaliseerd worden met het exclusieve en welbekende ‘Ad Personam’-programma van Lamborghini.

De nieuwe LP 560-4 en de Edizione Tecnica voor de LP 570-4 Superleggera en LP 570-4 Spyder Performante onderstrepen, ook in hun design, de verschillen in mechaniek en rijervaring tussen de vierwielaangedreven versies van de Gallardo. Naast de Gallardo met vierwielaandrijving blijven immers ook de tweewielaangedreven Gallardo LP 550-2 Coupé en Spyder beschikbaar. Het puristische karakter van de achterwielaandrijving spreekt bestuurders aan die de voorkeur geven aan een bijzonder actieve en pittige rijstijl. De Gallardo LP 550-2 biedt het unieke design en de prestaties van een Lamborghini in een pure en ongecompliceerde vorm.