Audi A5 – 2nd generation!

Posted on

SONY DSC

Audi A5 tweede generatie!
Aan het einde van 2015 zal Audi de tweede generatie A5 auto’s introduceren. Hoewel het nog even duurt voordat het zover is, zijn er al een aantal details naar buiten gebracht. Net als de eerste generatie zal ook de 2016 A5 als coupe en cabrio op de markt komen. Het vernieuwde MLB platform van Volkswagen, dat door het gebruik van lichtere materialen aanzienlijk is verbeterd, wordt als basis gebruikt. Daarnaast zal er onder de motorkap ruimte zijn voor zowel vier-, zes-, als achtcilinder motoren met een ‘plug-in hybrid’ mogelijkheid. Ten opzichte van de eerste generatie A5 wordt er nog meer aandacht besteedt aan de verfijning van het uiterlijk en de elektronische snufjes. Er wordt gesproken over een futuristisch interieur, technologische gadgets (waaronder full-lead koplampen) en een head-up display, waarmee je het toerental en snelheid rechtstreeks vanaf je voorruit kan aflezen. De 2016 Audi A5 zal, zoals het er nu naar uit ziet, beschikbaar zijn vanaf $39.895.

9185196865_94ef0d0ea8_b

Eerste generatie Audi A5
De eerste generatie Audi A5 zag in 2007 voor het eerst het levenslicht, als opvolger van de vierde generatie Audi A4. Na de presentatie op de Autosalon van Genève waren er bijna alleen maar positieve kritieken. De auto werd vooral geprezen om het design, de hoge kwaliteit van de bouw, de prestaties en de quattro-aandrijving. De ontwerper van de Audi A5, Walter de Silva, beschouwde het als zijn mooiste ontwerp ooit, en noemde het een uniek voorbeeld van een uitstekende all-round niche auto. De A5 werd daarmee een directe concurrent van de BMW-3 serie en de Mercedes-Benz CLK-Klasse. Twee jaar na de presentatie van de eerste coupe bracht Audi de A5 ook in cabriolet uit. Deze volgde de Audi A4 B7 Cabriolet op en werd net zoals zijn voorganger voorzien van een stoffen automatisch klapbare kap. De kap opent in 15 seconden en sluit in 17 seconden en is te bedienen bij snelheden tot 50 kilometer per uur. In de zomer van 2009 werd ook de vijfdeurs Audi A5 sportback gepresenteerd. Om precies te zijn gebeurde dit op 16 juli, de dag dat Audi haar honderd jarige bestaan vierde.

Verkoophit
Sinds de presentatie van de eerste Audi A5 in 2007 is het Nederlandse marktaandeel van de auto tot 2012 blijven stijgen. Na een geleidelijke stijging piekte het marktaandeel in 2012 met 0,65% en verkocht Audi in totaal 3276 exemplaren van de A5. Ook de gebruikte Audi A5 blijkt een succes. Eind 2013 won de auto namelijk de Kelley Blue Book Best Resale Value award van BBK.com. De informatiesite voor tweedehands auto’s reikt deze award jaarlijks uit. De winnaar van de award wordt geselecteerd op basis van de verwachtte restwaarde na vijf jaar. Van alle auto’s heeft de Audi A5 dus, naar verwachting, de hoogste verkoopwaarde na vijf jaar. Met de A5 krijg je dus waar voor je geld. Ook op Autoscout24 worden er nog veel Audi A5 auto’s aangeboden en gekocht. Ondanks dat de tweede generatie onderweg is wordt verwacht dat de eerste generatie nog lang populair blijft.

ultimatewallf