Wintertires, what’s about it?

Posted on

tirendo

Het is een vraag die vaak terugkomt en waar verschillende meningen over zijn: is het nuttig om in België winterbanden te kopen of niet? Dietmar Töpfer, bandenexpert bij tirendo.be geeft zijn mening over het onderwerp naar aanleiding van de beslissing van Staatssecretatis voor Mobiliteit Melchior Wathelet op 30 september 2013. Wathelet besliste toen op basis van een rapport van het Belgisch instituut voor Verkeersveiligheid om winterbanden niet te verplichten in ons land. Het onderzoek stelde dat winterbanden niet voldoende impact hebben op verkeersongevallen met letsel en dus de verkeersveiligheid niet voldoende beïnvloeden. Bovendien stelde de Staatssecretatis dat er Belgen zijn die zich geen tweede set banden kunnen permitteren.

SONY DSC

Winterbanden hoeven echter niet altijd duur te zijn. Bij Belgische webshop voor autobanden Tirendo.be hebben ze heel wat betaalbare winterbanden. Bovendien blijven uw zomerbanden tijdens de koudere maanden aan de kant en gaan deze dus dubbel zo lang mee. Op het einde van de rit zal uw rekening niet zo veel verschillen. Het is inderdaad een investering op de moment van aankoop, maar wel één in je eigen veiligheid zegt Töpfer. Dat winterbanden alleen maar nuttig zijn in zware winterse omstandigheden is een andere veelvoorkomende misvatting. Ze leveren reeds een voordeel vanaf dat de temperatuur onder 7 graden daalt. Dit komt omdat de banden een rubbersamenstelling hebben met meer silicium waardoor ze langer soepel blijven bij koudere temperaturen. Hierdoor blijft de grip een stuk hoger als het koud wordt. Een ander argument om het onderzoek van het BIVV tegen te spreken is dat er niet gesproken wordt over ongevallen met bliksschade of andere ongevallen. Deze kunnen voor bestuurders vaak erg kostelijk zijn en worden vermeden door banden die een goede grip behouden.

SONY DSC

Natuurlijk zijn winterbanden ook geen wondermiddel. Het spreekt voor zich dat automobilisten hun snelheid en afstand moeten aanpassen aan de omstandigheden op de baan. Toch hebben winterbanden ook het voordeel dat ze speciaal ontworpen groeven hebben met meer lamellen om op een doeltreffende manier sneeuw, smeltwater en water af te voeren. Hierdoor blijven banden langer hun grip op de baan behouden en garanderen ze dus een veiligere rit in alle omstandigheden.